Gode råd om bra inneklima

publisert i: Nyheter | 0

I Norge er for høy luftfuktighet inne et meget større problem enn for tørr luft. «Tørr luft» er en følelse som vanligvis skyldes luftforurensinger og særlig svevestøv med kjemisk last.

Ideell luftfuktighet inne er mellom  20% og 40% relativ og i alle fall ikke over 50%. Når det er høyere luftfuktighet ute, blir det tilsvarende høy luftfuktighet inne. For høy luftfuktighet inne fører ofte til kondens og fuktskader og/eller økt tendens til muggsoppvekst, bedre vilkår for husstøvmidd, mer avgassing fra diverse materielaer. Mennesket har ingen sans fir luftfuktighet.

«Tørr luft» er en følelse av irritasjon av hud og slimhinner som vanligvis skyldes luftforurensing som nevnt over. Hver voksen person avgir ca 40 gram vann pr time i utåndingsluften og er selv en «luftfukter».

 

Ved å ventilere ifølge byggforskriften får en ikke for høy luftfuktighet.

Alle leiligheter og hus er i følge forskriftene utstyrt med ventiler eller åpnings-vindu i alle rom. På kjøkken og bad skal disse være kanal som har utløp på taket eller være tilknyttet vifte. Disse ventilene må stå åpne under matlaging og for eksempel dusjing eller klesvask. Sannsynligvis kondenserer det på vinduer når slike aktiviteter pågår. Alle ventiler bør alltid stå åpne i alle rom til enhver tid. Har man vifteavtrekk på kjøkken eller bad, bør dette stå på høyeste hastighet ved matlaging eller bruk av bad.

 

Mer om dette kan du lese på nettstedet Din Side https://www.dinside.no/bolig/na-er-det-viktig-at-du-ikke-gjor-denne-ventiltabben/61239731

 

Kilde: ABBL

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.